Sastojci za sirup:
185 g šećera, 60 ml vode i
8 fizalisa (peruanska jagoda).
Za kremu: 750 ml mlijeka,
5 jaja, 125 g šećera,
kašičica ekstrakta vanilije,
prstohvat soli.
Priprema:
1. Na srednjoj temperaturi u posudi otopiti šećer i vodu. Čim se šećer otopi, povećati temperaturu na maksimum i kuhati sirup uz stalno miješanje dok ne dobije zlatno-smeđu boju.
2. Posudu skloniti s ringle, umočiti svaku bobicu fizalisa i poredati na masni papir da se osuše.
3. Ostatak karamel šećera sipati u vatrostalnu posudu i ako se počne previše zgušnjavati, doliti vodu i kratko zagrijati.
4. U velikoj posudi pjenasto umutiti jaja, šećer i prstohvat soli, a zatim postepeno sipati u skuhano mlijeko, stalno miješajući da se šećer otopi.
5. Dodati ekstrakt vanilije, procijediti kroz cjediljku, sipati u vatrostalnu posudu s karamel šećerom, staviti u dublji pleh napunjen toplom vodom i peći u rerni na 160 stepeni oko 45 minuta.
6. Pečenu kremu izvaditi iz rerne i staviti u frižider da se hladi četiri sata ili tokom noći.
7. Prije serviranja, posudu s kremom umočiti kratko u vrelu vodu, izvrnuti na desertni tanjir i ukrasiti karameliziranim fizalisom.