Sastojci za sirup:

185 g šećera, 60 ml vode i

8 fizalisa (peruanska jagoda).

Za kremu: 750 ml mlijeka,

5 jaja, 125 g šećera,

kašičica ekstrakta vanilije,

prstohvat soli.

Priprema:

1. Na srednjoj temperaturi u posudi otopiti šećer i vodu. Čim se šećer otopi, povećati temperaturu na maksimum i kuhati sirup uz stalno miješanje dok ne dobije zlatno-smeđu boju.

2. Posudu skloniti s ringle, umočiti svaku bobicu fizalisa i poredati na masni papir da se osuše.

3. Ostatak karamel šećera sipati u vatrostalnu posudu i ako se počne previše zgušnjavati, doliti vodu i kratko zagrijati.

4. U velikoj posudi pjenasto umutiti jaja, šećer i prstohvat soli, a zatim postepeno sipati u skuhano mlijeko, stalno miješajući da se šećer otopi.

5. Dodati ekstrakt vanilije, procijediti kroz cjediljku, sipati u vatrostalnu posudu s karamel šećerom, staviti u dublji pleh napunjen toplom vodom i peći u rerni na 160 stepeni oko 45 minuta.

6. Pečenu kremu izvaditi iz rerne i staviti u frižider da se hladi četiri sata ili tokom noći.

7. Prije serviranja, posudu s kremom umočiti kratko u vrelu vodu, izvrnuti na desertni tanjir i ukrasiti karameliziranim fizalisom.