Ukusna piletina na grčki način

po Vaša Kuharica

Sastojci:

6 pilećih filea,

500 ml paradajz sosa,

250 g gljiva,

250 g maslina,

2 čehna bijelog luka,

1 kašika limunovog soka,

1 kašičica origana,

1 glavica crvenog luka,

125 ml vode,

400 g riže,

so.

Priprema:

  1. Pileći file staviti u pleh premazan uljem i peći 60 minuta na 175 stepeni.
  2. U međuvremenu sjediniti paradajz sos, izrezane i očišćene gljive, masline, isjeckani bijeli i crveni luk, iscijeđeni limunov sok, origano, so i vodu.
  3. Sve sastojke dobro izmiješati, staviti u veću šerpu, dodati piletinu koja se pekla u rerni i kuhati na niskoj temperturi oko 1 sat.
  4. Rižu posebno skuhati.
  5. Pri serviranju, u svaki tanjir staviti rižu i preliti je pripremljenom piletinom u umaku.

 

Preporučujemo