Sastojci: 120 g putera, žumance, 50 g šećera, prstohvat soli, 2 kašike hladne vode, 240 g brašna. Za nadjev: 300 g višanja, 220 g kisele pavlake, 120 g šećera, jaje, kašika brašna.
Priprema:
1. Umijesite tijesto od navedenih sastojaka, umotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider da se dobro ohladi. Dno kalupa prečnika 20 cm pokrijte papirom za pečenje.
Odvojte 260 g tijesta i razvucite ga oklagijom. Ubacite ga u kalup i prstima utapkajte sa strane.
2. U posudi pomiješajte očišćene i ocijeđene višnje s kašikom brašna. U drugoj posudi pomiješajte kiselu pavlaku, jaje, šećer. U dobijenu kremu lagano umiješajte višnje pomiješane s brašnom. Izlijte u tijesto i pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko pola sata.
3. Dok se kolač peče, tanko razvucite preostalo tijesto. Izvadite kolač iz rerne i odozgo stavite tijesto, napravite šare nožem i vratite u rernu još 20 minuta.