Ukusna pita s grožđem

po Vasa kuharica

Sastojci:

400 g bijelog grožđa,

300 ml slatkog vrhnja,

200 g brašna,

1 kašika šećera u prahu,

pola kašičice soli,

100 g maslaca,

2 jaja,

30 g šećera,

1 kašika kukuruznog škroba.
Priprema:

  1. Prosijemo brašno i šećer u prahu, posolimo i promiješamo. Dodamo kockice maslaca i prstima ih utrljamo u brašno.
  2. Dodamo umućeno jaje i promiješamo. Tijesto oblikujemo u kuglu, omotamo ga folijom i ostavimo da odleži 30-tak minuta.
  3. Tijesto razvaljamo na debljinu 3-5 milimetara i premjestimo u kalup za kolače. Višak odrežemo, izbodemo viljuškom. Po tijestu rasporedimo bobice grožđa i stavimo u rernu 10-tak minuta.
  4. U posudu ulijemo slatko vrhnje, dodamo kukuruzni škrob, šećer, umućeno jaje i umutimo.
  5. Smjesu prelijemo preko grožđa i pečemo još 35 minuta.

Preporučujemo