Sastojci za tijesto:

600 g oštrog brašna,

2 jaja,

prašak za pecivo,

2 kašike šećera,

prstohvat soli,

300 g putera ili margarina.

Za fil:

med,

100 g mljevenog rogača,

džem od smokve,

desetak suhih ili svježih smokvi.

 

Priprema:

 

  1. Umijesite tijesto od brašna, putera, šećera, soli, jaja i praška za pecivo. Jaje dodajte i umijesite tek kad se brašno i puter mrvičasto sjedine. Oblikujte kuglu, zamotajte je i stavite u frižider pola sata.

 

  1. Dvije trećine tijesta istanjite oklagijom i stavite na radnu površinu, a jednu trećinu ostavite za vrh pite. Pomiješajte mljeveni rogač s džemom od smokve i medom, fil razmažite po tijestu, pitu pokrijte preostalom jednom trećinom tijesta pa poredajte suhe ili svježe smokve. Pecite 20 minuta na 220 stepeni.