Omiljena poslastica iz djetinjstva vratila se na velika vrata i ponovo postala rado viđen desert na trpezama modernih domaćica.
Evo šta vam je sve potrebno i kako da pripremite knedle sa šljivama.
Sastojci:
– 500 grama oljuštenog krompira,
– 3 kašike mlijeka,
– 1 jaje,
– malo maslaca
– prstohvat soli,
– 5 kašika ulja,
– 300 grama glatkog brašna.
Priprema:
Oljuštite krompir i stavite da se kuha.
Procijedite ga i napravite pire, zatim dodajte maslac, jedno jaje, malo soli, mlijeko, ulje i sve sastojke dobro izmiješajte i ostavite da se ohladi.
Potom dodajte brašno i miješajte dok smjesa ne prestane da vam se lijepi za prste.
U svaku oblikovanu knedlu stavite šljivu.
Stavite vodu da provri i kuhajte knedle pet-šest minuta dok knedle ne isplivaju na površinu.
U tiganju prepržite prezle s malo maslaca i po želji dodajte cimet.
Prije posluživanja pospite šećerom u prahu, a možete i dodati i sitno sjeckane bademe, piše portal lepotaizdravlje.rs.