Ukusna povrtna lazanja

po Vasa kuharica
Sastojci: 
glavica brokule, 
2 crvene paprike, 
pola kilograma gljiva, 
bijeli luk, peršun, 
pakiranje tijesta za lazanje. 
Za umak: 
Litra nezaslađenog biljnog mlijeka (najbolje bademovog),
2 kašike brašna, 
2 kašike biljnog margarina, 
2 kašike kvasca.

Priprema:

1. Prižite brašno na masnoći dok ne dobije zlatnu boju. Ostavite da se ohladi. Sitno nasjeckajte bijeli lik i peršun. Narežite povrće i počnite ga peći na tavi uz minimum maslinovog ulja. Ne pretrpavajte tavu, solite i biberite kako pečete.

2. Kad je povrće pri kraju, zakuhajte mlijeko i uz miješanje pjenjačom ga dodajte u hladno brašno. Nastavite kuhati na laganoj vatri i miješati dok se ne počne zgušnjavati. Kada umiješate kvasac, dobili ste veganski bešamel. 

3. Počnite slagati lazanje. Namastite posudu, najbolje zemljanu ili keramičku, ulijte malo bešamela na dno pa prekrijte tjesteninom. 
Prekrijte sloj tjestenine dijelom povrća, pospite s malo peršuna i bijelog luka te zalijte s nekoliko kašika umaka. Prekrijte tjesteninom pa ponavljajte. Za zadnji sloj ostavite malo više bešamela – on će lazanjama dati zlatnu koricu.

3. Pecite oko pola sata na 180 stepeni. Kada lazanje s gornje strane izgledaju primamljivo, vjerovatno su gotove. Ugasite rernu, izvadite lazanje, razrežite ih i vratite još deset minuta u rernu da se slegnu.

Preporučujemo