Ukusne i fine, po starom domaćem receptu: Krompir pogačice

po Senan Dervisevic

Jednostavne krompir pogačice koje se ne moraju dizati, već se samo zamijese i odmah se peku.

Sastojci:

250 g mekog brašna

1 prašak za pecivo

1 kašičica soli

1 kašičica bibera

100 g maslaca

230 g hladnog pire krompira

2 jaja

Priprema:

1. Skuhajte krompire i napravite pire s malo mlijeka ili maslaca, te ga prohladite.

2. Pećnicu zagrijte na 200 stepeni.

3. U posudu stavite brašno, prašak za pecivo, so, biber, pire krumpir i 1 jaje. Maslac naribajte na sitnu rendu u posudu.

4. Zamijesite tijesto rukama (bez dodavanja vode ili mlijeka) dok se sve lijepo ne poveže.

5. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od 2 cm i čašom ili modlicom po želji izrezujte oblike (čašu prije svakog izrezivanja prvo stavite u brašno pa onda izrezujte oblike kako vam se ne bi lijepilo).

6. Tepsiju obložite papirom za pečenje i na njega poslažite pogačice jednu do druge.

7. Drugo preostalo jaje razmutite sa malo soli i njime premažite pogačice. Stavite ih da se peku 20 minuta ili dok ne dobiju zlatno smeđu boju.

8. Ponovite isto s drugom turom. Ostatke tijesta također samo ponovno zamijesite, razvaljajte i izrezujte. Po želji ih možete posipati sjemenkama prije pečenja.