Ukusne lepine

po Vasa kuharica

Sastojci:

350 g brašna,

5 g suhog kvasca,

1 mala kašika praška za pecivo,

1 mala kašika soli,

100 ml mlakog mlijeka,

50 ml mlake vode,

90 g jogurta,

30 ml ulja suncokretovog,

malo ulja za prženje.

Priprema:

1.Brašno pomješati sa svim suhim sastojcima pa izmješati kašikom. Dodati sad sve tečne sastojke i umjesiti toliko dugo da se sve lijepo sjedini. Ostaviti da miruje oko 30 minuta na toplom.
2. Pripremiti pleh obložen sa kuhinjskom krpom. Tjesto izručiti na vrlo malo brašna i kratko izraditi pa podjeliti na 6-8 djelova.
3. Svaki dio razviti na malo brašna, oko 1 cm debljine te odlagati ih na krpu. Pokriti da stanu 20 minuta.  Zagrijati vrlo malo ulja i pržiti lepinice da fino porumene sa obje strane.

Preporučujemo