Sastojci:
350 grama brašna,
1,7 dl mlijeka,
pola dl ulja,
1 čajna kašika germe,
1 čajna kašika šećera,
1 kašičica soli,
200 grama mljevenog maka,
100 grama šećera,
1,5-2 dl mlijeka.
Priprema:
1. U decilitar toplog mlijeka stavite germu i šećer i ostavite da nadođe. Brašno prosijte i u njega stavite so, nadošlu germu, ostatak mlijeka i ulje. Zamijesite tijesto i ostavite da naraste dok mu se volumen ne udvostruči.
2. U šerpici zagrijte mlijeko i u njemu otopite šećer i u vrelo mlijeko dodajte mljeveni mak.
3. Tijesto razvaljajte natanko, na pola centimetra, nanesite fil i umotajte u štrudlu. Ostavite da miruje oko 15 minuta. Premažite umućenim žumancetom i stavite da se peče na 180 stepeni oko 40 minuta. Temperaturu smanjite na polovici pečenja.
4. Gotovu štrudlu pospite šećerom u prahu.