Sastojci:
500 g brašna,
3 dl mlijeka,
3 jaja,
3 kašike kiselog vrhnja,
1 prašak za pecivo,
1 kašika sode bikarbone,
4 kašike kakaa,
300 g šećera,
1 vanilin šećer,
300 g sjeckane čokolade,
2 dl ulja.
Krema:
250 g mascarpone sira,
200 ml slatkog vrhnja za šlag,
2-3 kašike šećera.
Priprema:
1. Za muffine posebno pomiješati suhe sastojke, a posebno mokre. Uliti mokre sastojke suhima uz neprestano miksanje. Na kraju umiješati u smjesu sitno sjeckanu čokoladu (ili naribanu ako vam je tako lakše). Puniti kalupe za muffine do 3/4 kalupa pa peći u pećici na 180 stepeni 20 minuta. Od predviđene smjese trebali biste dobiti 36 muffina, što znači da ćete morati peći tri puta.
2. Dok se muffini peku, pripremite kremu: pomiješajte mascarpone s čvrsto tučenim vrhnjem za šlag, dodajte šećer po potrebi. Ako želite kremu s okusom i u boji, sad je trenutak da dodate aromu za domaćinstvo pa da sve skupa dobro promiješate.
3. Ohlađene muffine nadjenite pripremljenom kremom, prigodno ukrasite i poslužite.