Sastojci:

500 g brašna,

3 dl mlijeka,

3 jaja,

3 kašike kiselog vrhnja,

1 prašak za pecivo,

1 kašika sode bikarbone,

4 kašike kakaa,

300 g šećera,

1 vanilin šećer,

300 g sjeckane čokolade,

2 dl ulja.

Krema:

250 g mascarpone sira,

200 ml slatkog vrhnja za šlag,

2-3 kašike šećera.

Priprema:

1. Za muffine posebno pomiješati suhe sastojke, a posebno mokre. Uliti mokre sastojke suhima uz neprestano miksanje. Na kraju umiješati u smjesu sitno sjeckanu čokoladu (ili naribanu ako vam je tako lakše). Puniti kalupe za muffine do 3/4 kalupa pa peći u pećici na 180 stepeni 20 minuta. Od predviđene smjese trebali biste dobiti 36 muffina, što znači da ćete morati peći tri puta.
2. Dok se muffini peku, pripremite kremu: pomiješajte mascarpone s čvrsto tučenim vrhnjem za šlag, dodajte šećer po potrebi. Ako želite kremu s okusom i u boji, sad je trenutak da dodate aromu za domaćinstvo pa da sve skupa dobro promiješate.
3. Ohlađene muffine nadjenite pripremljenom kremom, prigodno ukrasite i poslužite.