Sastojci:
500 g očišćenih jagoda,
150 ml soka narandže,
100 g šećera,
1 želatin.
Kokos sloj:
250 ml kokosovog mlijeka (ili vrhnja),
1 želin (25 g),
100 g šećera,
2 vanilin šećera,
200 ml šlaga,
svježe jagode za ukrašavanje.
Priprema
1. Operite voće i usitnite zajedno sa sokom (štapnim mikserom). Sadržaj vrećice želina pomiješajte s 2 kašikice šećera, a zatim dodajte u voće. Zagrijavajte uz miješanje do vrenja.
2. Stalno miješajući dodajte šećer. Pustite da zavri i kuhajte 3 minute, maknite s vatre i uklonite pjenu. Ostavite da se smjesa ohladi i počne želirati.
3. Zatim napravite smjesu od kokosa. Da biste to postigli u kokosovo mlijeko umiješajte želin pomiješan s dvije kašike šećera i vanilin šećerom.
4. Zagrijavajte uz miješanje i kad zavri kuhajte uz miješanje 3 minute. Ostavite da se smjesa hladi i počne zgušnjavati.
5. U visoke čaše ulijte voćni žele, preko njega pažljivo nanesite sloj kokosove smjese pa ponovo jagodu i kokos.
6. Voćni kup ukrasite šlagom i jagodama.
Posluživanje: Poslužite dobro ohlađeno.
Savjet: Gustoća jedne i druge smjese treba biti ista, tako da slojeve se ne miješaju i upadaju jedan u drugi.