Sastojci:
2 mandarine,
170 g tamne čokolade – nasjeckane,
6 žumanjaka,
1/3 šolje šećera,
1 kašičica čistog ekstrakta vanilije,
1/4 kašičice soli,
2,5 šolje vrhnja za šlag.
Priprema:
1. Naribajte koricu mandarina, a zatim im istisnite sok. Stavite čokoladu u lonac.
2. U posudi pomiješajte žumanca, šećer, vaniliju, so i koricu mandarine.
3. Umutite vrhnje u smjesu jaja, a zatim kuhajte na srednjoj toplini, stalno miješajući dok krema ne postane dovoljno gusta da se zadržava na poleđini drvene kuhače.
4. Kremu procijedite kroz (sitno) cjedilo u veću posudu. Prelijte dvije trećine vruće kreme preko čokolade, pustite da odstoji 5 minuta, a zatim dobro umutite. Umutite sok od mandarina u preostalu svijetlu kremu.
6. Koristeći malu kutlaču napunite šolje prvo trećinu kremu s čokoladom, pa onda trećinu s mandarinom i ostatak ponovo s čokoladom.
7. Kroz kremu prođite čačkalicom ili drvenim štapićem kako biste postigli mramorni efekt.
8. Pokrijte plastičnom folijom i ohladite.