Ukusni medenjaci

po Vasa kuharica

Sastojci za tijesto:

5 kašika vode,

4 kašike meda,

kašika ulja,

kašika sode bikarbone,

200 g šećera,

500 g brašna,

2 žumanca,

1 cijelo jaje,

malo cimeta i soli.

Za snijeg:

3 bjelanca,

9 kašika šećera u prahu,

malo limunovog soka.

Priprema:
1. Sve sastojke dobro zamijesite i ostavite tijesto da odstoji sat vremena. Potom ga još jednom premijesite, nauljite ruke i oblikujte kuglice veličine oraha.
2. Stavite kuglice na pleh obložen papirom za pečenje, a potom u rernu zagrijanu na 200 stepeni. Pecite medenjake dok ne potamne s donje strane.
3. Mikserom čvrsto umutite bjelanca u snijeg, dodajte šećer u prahu i limunov sok. Nastavite s miješanjem na pari još oko 20 minuta. Medenjake stavite u veću posudu, umućena bjelanca istresite preko njih i brzo sve izmiješajte. Potom sa svakog medenjaka kažiprstom skinite višak snijega od bjelanaca pa ih redajte na celofan da se suše. Sutradan ih okrenite na drugu stranu da se i odozdo prosuše.

Preporučujemo