Ukusni mousse od jogurta

po Vasa kuharica

Sastojci:

300 g jogurta,

90 ml tečnog šlaga,

1 kašičica šećera u prahu,

7 g želatina u prahu,

15 ml ili 1 kašika hladne vode,

90 ml ili 6 kašika vrele vode,

1 kašičica vanilinog ekstrakta ili vanilla paste,

300 g smrznutih borovnica,

10 g šećera,

45 ml vode,

10 g gustina,

1 kašičica limunovog soka,

1 kašičica vanilinog ekstrakta.

Priprema:

1. U malu šoljicu sipati želatin i dodati kašiku hladne vode, razmutiti i ostaviti da želatin nabubri.
Zagrijati 90 ml do ključanja i preliti preko želatina, a zatim razmutiti da dobijete providnu tečnost i ostaviti da se ohladi.

2. Umutiti tečni šlag, ali da ne bude previše čvrst. Ostaviti sa strane. Jogurt možete koristiti koji god želite, sa voćem ili bez.

Umutiti jogurt, želatin i vanilu (ako koristite jogurt sa voćem, nemojte mutiti jer ćete svo voće smrviti, samo blago promiješajte). Dodati pola umućenog šlaga i sjediniti laganim miješanjem. Dodati i drugi dio i još jednom izmiješati. Sipati u zdjelice ili čaše i ostaviti u frižider najmanje dva sata, a najbolje je preko noći.

3. Sos od borovnica: U šerpicu sipati polovinu borovnica, vodu, limunov sok i šećer i kuhati 5 minuta da bobice otpuste svoj sok. Posebno izmiješati malo vode sa kašikom gustina i sipati u masu od borovnica i kuhati dok se malo ne zgusne, dodati ostatak borovnica i kuhati još minut dva.

Za ovakvu poslasticu sos se može napraviti i bez gustina, samo kuhati borovnice, šećer (količina šećera zavisi od slatkoće voća, tu dodajte onoliko koliko volite da je slatko) limunov sok i vodu.
Kad je sos gotov, dodati ekstrakt vanilije i promiješati.

4. Sipati ohlađen sos preko moussa od jogurta i poslužiti rashlađeno.

 

 

Preporučujemo