Sastojci za pesto umak: 25 g parmezana, 1 čehno bijelog luka, 60 g svježeg bosiljka, 50 ml maslinova ulja, 50 g pečenih pinjola.
Za njoke: 100 g parmezana, 1 šaka svježe majčine dušice, 350 g mascarponea, 300 g brašna, 2 jaja, maslinovo ulje, 50 g maslaca, 25 g pečenih pinjola, 1 limun, so i biber.
Za posluživanje: 70 g rikule, malo pečenih pinjola.
Priprema:
1. Za pesto na sitno naribajte parmezan i stavite u blender. Dodajte listove bosiljka, čehno bijelog luka i pinjole. Sve zalijte maslinovim uljem i sameljite. Za njoke u posudu prvo fino naribajte parmezan.
Dodajte mascarpone, brašno, majčinu dušicu i jaja. Začinite solju i biberom te promiješajte. Čim se oblikuje kugla, tijesto izvadite na pobrašnjenu podlogu i dobro umijesite. Oblikujte kuglu i podijelite na tri jednaka dijela. Svaki dio tijesta oblikujte kao valjak i pospite brašnom ispod tijesta i po njemu. Rukama razvijte valjak u dugu rolicu (oko 60 cm). Narežite ga na jednake dijelove veličine oko 2 cm. Njoke ostavite da odstoje.
3. U dvije tave ulijte maslinovo ulje i dodajte komadić maslaca te ugrijte. Njoke stavite u tavice i pržite sa svake strane oko 4 minute. Ispržite njoke i ostavite ih u posudi.
4. Dodajte 2-3 kašike pesta i promiješajte. Dodajte listove rikule i začinite solju i s malo limunova soka. Promiješajte. Prilikom posluživanja svaki obrok njoka pospite pečenim pinjolima.