Sastojci: 200 g oraha, 1/2 šolje maslinovog ulja, 2-3 sušena paradajza, 1 duga crvena čili paprika, 4 mala čehna bijelog luka,
so, 400 g špageta, 1 mala tikvica, 1/2 limuna (sok i korica).
Priprema:
1. Zagrijte rernu na 150 stepeni. Pecite orahe do zlatno-žute boje 10-15 minuta. Skuhajte špagete al dente. Sačuvajte tu vruću vodu.
U sjeckalicu stavite: orahe (dio, a dio ostavite za dekoraciju), paradajz, čili papriku, bijeli luk, maslinovo ulje i so. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
2. Pomoću noža za guljenje, naribajte tikvicu na trakice. Fino nasjeckanu mekanu jezgru od tikvica pomješajte s kuhanim špagetima. Onu preostalu vodu od kuhanih špageta, prelijte po špagetama i tikvicama, mješajući još 3 minute.
3. Ocijedite vodu, pospite tjesteninu limunovim sokom i kombinirajte s koricom. Dodajte glatku smjesu iz sjeckalice. Dekorirajte preostalim orasima.