Ukusni tart od čokolade

po Vasa kuharica

Sastojci za podlogu:

120 g lješnika,

250 g mljevenog keksa,

150 g paste od hurmi,

50 g otopljenog maslaca,

1 dl mlijeka.

Za kremu:

2,5 dl tečnog šlaga,

150 g čokolade za kuhanje,

200 g mliječne čokolade,

prstohvat soli.

Priprema:

1. Podloga – lješnike usitniti u blenderu te dodati ostale sastojke. Dodati mlijeka da se dobije ljepljiva smjesa koja se lako može oblikovati. Smjesu utisnuti u kalup za tart veličine 24 cm i ostaviti u frižider dok se priprema krema.

2. Krema – tečni slag grijati dok ne počne ključati te preliti čokoladu usitnjenu na kockice. Dodati so. Nakon nekoliko minuta kremu promiješati da nema grudvica te uliti na podlogu. Hladiti u frižideru nekoliko sati.

3. Tart ukrasiti voćem, posuti krupnim zrnima soli i poslužiti. Po želji, svaku krišku ukrasiti karamelom.

Preporučujemo