Ukusni zalogaji: Zapečena tjestenina sa špinatom

po Vasa Kuharica

Špinat i sir u zapečenom izdanju s tijestom kombinacija je koja se provukla kroz stoljeća, a oduševit će i buduće ljubitelje ukusnog zalogaja.

Sastojci:

500 g špinata

3 kašike maslaca

1 glavica luka

3 čehna bijelog luka

so

mljeveni biber

120 g kiselog vrhnja

400 g tjestenine

1 kašika ulja

3 jaja

100 g naribanog sira

maslac za premazivanje kalupa

40 g naribanog parmezana

Priprema:

  1. Špinat operite, a zatim s listova odrežite tvrde dijelove. Narežite listove na veće komade.
  2. Luk ogulite i nasitno nasjeckajte pa ga u dubljoj tavi dinstahte na 1 kašiki rastopljenog maslaca dok ne poprimi zlatnosmeđu boju.
  3. Dodajte špinat pa ga zajedno s lukom dinstajte još 2-3 minute uz neprekidno miješanje. Ogulite bijeli luk, usitnite ga i pomiješajte sa solju i biberom.
  4. Tavu sklonite sa vatre pa u špinat dodajte bijeli luk. Nakon toga pustite da se smjesa sa špinatom ohladi. U smjesu sa špinatom umiješajte kiselo vrhnje.
  5. Tjesteninu stavite u kipuću posoljenu vodu i kuhajte prema uputama na pakiranju dok ne bude al dente.
  6. Skuhanu tjesteninu ocijedite, isperite hladnom vodom, dodajte nekoliko kapi ulja i protresite. Jaja u zdjeli umutite pjenjačom, dodajte sir pa začinite solju i biberom.
  7. Tjesteninu pomiješajte sa začinjenim špinatom. Kalup za pečenje premažite maslacem.
  8. Tjesteninu sa špinatom pomiješajte sa začinjenim jajima, ulijte smjesu u kalup pa odozgo poslažite komadiće preostalog maslaca.
  9. Pecite oko 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni. Po tjestenini zatim ravnomjerno pospite parmezan pa zapecite još oko 15 minuta.

Preporučujemo