Sastojci:
Za biskvit:
4 jaja,
40 g šećera u prahu,
120 g šećera,
1 vanilin šećer,
3 kašike vode,
150 g brašna,
40 g gustina,
1 kašičica praška za pecivo.
Za fil:
1 mljeveni želatin,
100 ml ocijeđenog soka od crvenog grejpfruta,
100 ml slatkog vrhnja za šlag,
200 g svježeg sira,
50 g šećera,
1 crveni grejpfrut.
Priprema:
1. Za biskvit: Odvojiti žumanca od bjelanaca. Bjelanca umutiti u čvrsti snijeg i umiješati šećer u prahu.
2. Žumanca, šećer i vanilin šećer miješati mikserom dok ne dobijete glatku smjesu.
4. Umiješati vodu i dodati u smjesu od bjelanaca.
5. Na kraju lagano umiješati brašno pomiješano s gustinom i praškom za pecivo.
6. Smjesu izliti u veliku tepsiju (41×30 cm) koju ste obložili papirom za pečenje.
7. Biskvit peći u rerni zagrijanoj na 200 stepeni 12 minuta.
8. Pečeni biskvit odmah zamotati u roladu pomoću papira za pečenje i ostaviti tako da se ohladi.
9. Biskvit premazati ohlađenim filom pa po njemu složiti kriščice grejpfruta.
10. Roladu zarolati i ostaviti u frižideru nekoliko sati.
11. Za fil: Želatin pomiješati sa sokom od grejpfruta i ostaviti da nabubri.
12. Slatko vrhnje umutiti u šlag i pomiješati sa sirom.
13. Nabubreni želatin lagano zagrijati da se otopi, dodati šećer, skloniti s ringle i miješati da se šećer otopi.
14. U pripremljeni sir sa slatkim vrhnjem umiješati otopljeni želatin, promiješati i ostaviti da se počne zgušnjavati.