Ukusno: Fornetti s džemom od jagoda

po Vasa kuharica

Sastojci:

300 g smrznutog lisnatog tijesta,

džem od jagoda,

2 kašičice ekstrakta vanilije,

500 g šećera, paketić džemfiksa,

1 dl sirupa od bazge,

po želji sitno sjeckani pistaciji ili bademi,

šećer za posipavanje i

žumanjak za premazivanje

Priprema:

1. U džem umješajte sjeckane bademe ili pistacije. Razvaljajte odmrznuto tijesto u pravougaonik. Tupom stranom noža lagano označite, ne režući tijesto, manje kocke, pa dio izrezbarite oštrim nožem.

2. Na drugi dio koji niste izrezbarili stavite u sredinu svake kocke kašičicu džema, pa izrezbarenu stranu preklopite preko nadjeva i nožem režite fornette. Slažite ih u ohlađen lim, premažite umućenim žumanjkom, pospite šećerom i pecite oko 15 minuta na 200°C.

Preporučujemo