Ukusno i fino: Pečeni krompir punjen sirom

po Senan Dervisevic

Sočan krompir iz rerne može biti tako ukusan da zasjeni sva jela na trpezi. Evo kako se sprema: 

Sastojci:

8 krompira

1 crveni luk

5 kašika pavlake

150 g gauda punomasnog sira

so

svježe mljeveni biber

Priprema
:

1. Krompir operite i kuhajte s korom 20-30 minuta (zavisno od veličine krompira). U svakom slučaju, ne smije se prekuhati jer će se onda teško izdubiti te će se raspadati. 

2. Izdubite krompirima sredinu kašičicom ostavljajući rub od oko pola centimetra.

3. Na ulju popržite sitno sjeckani luk. U posudi pomiješajte izdubljeni dio krompira, prženi luk, pavlaku i oko 100 grama narendanog sira. Posolite i pobiberite.

4. Napunite smjesom izdubljeni krompir, složite ga na papir za pečenje u veći lim, pospite ostatkom sira i u svaki komad po želji utisnite komadiće šampinjona ili drugog povrća.

5. Pecite u rerni na 200 stepeni oko 20-30 minuta dok krompir ne poprimi lijepu žućkastu boju.

 

Preporučujemo