Ukusno i zdravo: Zapečeni brancin

po Vasa kuharica

Sastojci:

4 brancina (količinu ribe prilagodite broju ukućana),

500 g cherry paradajza,

ruzmarin,

peršun,

limun,

bijeli luk,

so,

bijelo vino,

svježi bosiljak i timijan.

Priprema:
1. Očišćenu ribu posolite te je zarežite na dva mjesta po sredini. Limun izrežite na tanje kriške, bijeli luk ostavite u cijelim, oguljenim režnjevima, a peršunov list nemojte sjeckati.

2. U svaku ribu stavite grančicu peršuna, tanku krišku limuna te cijeli bijeli luk. U mjesta koja ste zarezali stavite po grančicu ruzmarina.

3. Na komad aluminijske folije stavite komad papira za pečenje i na njega položite ribu. Stavite oko ribe paradajz, pospite začinima, pokapajte sve maslinovim uljem, a ribu i s malo bijelog vina.

4. Zamotajte ribu i zavrnite krajeve kao bombonu da sokovi ne cure vani. Položite riblje zamotuljke u posudu za pečenje i pecite oko 20 do 30 minuta na 180 stepeni.

Preporučujemo