Punjeni i zapečeni krompiri sa šampinjonima i parmezanom ukusno su vegetarijansko jelo ili prilog mesnim jelima.
Sastojci:
4 velika krompira
2 kašike maslinovog ulja
6-8 šampinjona
75 grama parmezana
1 čajna kašičica bijelog luka u prahu
so i biber po želji
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 stepeni.
- Krompire s korom dobro operite i pobrišite papirnatim ručnikom. Viljuškom izbockajte koru pa ih sve namažite maslinovim uljem.
- Pecite krompir u pećnici oko 60 minuta.
- Ispečeni krompir pažljivo prepolovite dok je još topao. Viljuškom odstranite unutrašnjost i prebacite u zdjelu te pomiješajte s nasjeckanim šampinjonima, začinima i s 50 grama naribanog parmezana.
- Smjesom napunite polovice krompira. Pecite još 20-ak minuta u pećnici dok šampinjoni omekšaju. 6. Krompire posipajte s preostalim naribanim sirom i zapecite u pećnici još pet minuta dok se ne rastopi.
- Poslužite kao samostalno jelo ili uz odrezak po želji.