Ukusno jelo ili prilog: Hrskavi krompiri iz pećnice punjeni šampinjonima i sirom

po Vasa Kuharica

Punjeni i zapečeni krompiri sa šampinjonima i parmezanom ukusno su vegetarijansko jelo ili prilog mesnim jelima.

Sastojci:

4 velika krompira

2 kašike maslinovog ulja

6-8 šampinjona

75 grama parmezana

1 čajna kašičica bijelog luka u prahu

so i biber po želji

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stepeni.
  2. Krompire s korom dobro operite i pobrišite papirnatim ručnikom. Viljuškom izbockajte koru pa ih sve namažite maslinovim uljem.
  3. Pecite krompir u pećnici oko 60 minuta.
  4. Ispečeni krompir pažljivo prepolovite dok je još topao. Viljuškom odstranite unutrašnjost i prebacite u zdjelu te pomiješajte s nasjeckanim šampinjonima, začinima i s 50 grama naribanog parmezana.
  5. Smjesom napunite polovice krompira. Pecite još 20-ak minuta u pećnici dok šampinjoni omekšaju. 6. Krompire posipajte s preostalim naribanim sirom i zapecite u pećnici još pet minuta dok se ne rastopi.
  6. Poslužite kao samostalno jelo ili uz odrezak po želji.

 

Preporučujemo