Sastojci: 1 glavica luka, 2 čehna bijelog luka, 250 g na kockice nasjeckane tikve, 200 g. sitno narezane gljive bukovače, 1 šoljica riže, kocka za juhu, 3 kašike vrhnja za kuhanje, so, biber, muškatni oraščić, peršun, parmezan.
Priprema:
1. Na maslinovom ulju popržite luk. Kad se luk zastakli, dodajte mu bukovače. Sve zajedno malo prodinstajte pa dodajte kockice bundeve.
2. Posolite i pobiberite po želji, a zatim dodajte protisnuti bijeli luk i sve još malo promiješajte, a onda zalijte vodom u kojoj ste prethodno otopili kokošju ili povrtnu kocku.
3. Kuhajte na srednje jakoj vatri uz dodavanje temeljca po potrebi. Na samom kraju kuhanja dodajte 2-3 kašike vrhnja za kuhanje da rižoto postane kremasto, ali ne previše, da mliječni okus ne preuzme cijelo jelo.
4. Poslužiti uz malo parmezana.