Ukusno: Tacos potosinos

po Vasa kuharica

Sastojci:

8 tortilja,

nekoliko kašika ljute salse,

40 g naribanog sira.

Za fil:

1 pileća prsa bez kostiju (400 g),

so.

Za prilog:

2 kašike maslinovog ulja,

300 g žute buranije,

200 g mrkve,

300 g krompira.

Za posipanje:

1 kašičica svježe narezane nane,

1 kašičica svježe narezanog origana,

1 kašičica svježe narezanog bosiljka.

Za posluživanje:

200 ml kiselog vrhnja,

4 lista zelene salate.

Priprema:

1. Piletinu staviti u posoljenu vrelu vodu i kuhati 20 minuta.

2. Buraniju očistiti i narezati, a mrkvu i krompir oguliti i narezati na štapiće. Pripremljeno povrće kuhati u posoljenoj kipućoj vodi 10-15 minuta pa na kraju ocijediti.

3. U širokoj posudi zagrijati salsu. Svaku tortilju umočiti u vrelu salsu, rasporediti po njoj kuhanu piletinu narezanu na štapiće pa je zarolati.

4. Tortilje složiti jednu do druge, preliti preostalom salsom, posuti sirom i staviti u rernu zagrijanu na 200 stepeni 10 minuta.

5. Na ulju popeći kuhano povrće i rasporediti ga po pripremljenim tortiljama. Na kraju sve posuti mješavinom začina.

<195> Posluživanje: Uz vruće tortilje i povrće poslužiti kiselo vrhnje i listove zelene salate.

Preporučujemo