Sastojci:
1 čehno bijelog luka,
3 kašike maslinovog ulja,
4 kašike pinjola,
200 g gorgonzole,
400 g tjestenine po želji,
so,
biber,
500 g mini paradajza.
Priprema:
1. Oljušten i nasjeckan bijeli luk prodinstajte u tavi na maslinovom ulju. Za to vrijeme u drugoj tavi nasuho pržite pinjole dok ne porumene.
2. Gorgonzolu razmrvite na veće komade. Tjesteninu kuhajte u većoj količini slane vode 10-ak minuta.
3. Dok se tjestenina kuha, zagrijte rernu na 200 stepeni.
4. Paradajz operite, posušite, prerežite popola i složite u namaštenu vatrostalnu zdjelu, pospite ih biberom i gorgonzolom pa ih pecite 10-ak minuta u zagrijanoj rerni.
5. Ocijeđenu tjesteninu istresite na ulje s bijelim lukom. Raspodijelite je na zagrijane tanjire, poslužite s paradajzom i gorgonzolom te pospite prženim pinjolima.