Uštipci punjeni puretinom

po Vaša Kuharica

Sastojci:

200 g purećih prsa,

3 krompira,

5 jaja (od kojih 2 kuhana),

100 g sira trapista,

300 g kukuruznog škroba,

1 luk,

1 paprika,

ruzmarin,

majčina dušica,

50 g suhog grožđa,

1 vrećica suhog kvasca,

crne masline,

100 g šećera,

120 g maslaca,

maslinovo ulje.

Priprema:

  1. Krompir skuhajte, ogulite i ispasirajte. 2 jaja kuhajte 7 minuta.
  2. Maslacu dodajte šećer, 3 žumanceta (jedno po jedno) i sir, dodajte kvasac, krompir, kukuruzni škrob i snijeg od 3 bjelanceta.
  3. Ostavite tijesto da odstoji 30 minuta, a šaku grožđica namočite u mlakoj vodi.
  4. Narezani luk dinstajte na 2-3 kašike ulja, dodajte puretinu narezanu na komadiće i pustite da se dinsta 6-7 minuta. Isključite štednjak i pustite da se jelo ohladi.
  5. Od tijesta napravite 16 uštipaka koje ćete napuniti puretinom, komadićem kuhanog jajeta, paprike, ocijeđenim grožđicama i maslinom bez košpice.
  6. Svaki uštipak umotajte s ruzmarinom i majčinom dušicom u aluminijsku foliju, složite u vatrostalnu posudu i pecite na 180 stepeni 45 minuta. Poslužite uz umak po želji.

Preporučujemo