Sastojci:
600 g brašna,
1 svježi kvasac,
1 kašičica soli,
5 kašika šećera (može i 7),
1 čaša mlake vode,
300 g rendanih jabuka,
2 vanilin šećera,
2 kašike cimeta,
ulje za prženje,
prah šećer za posipanje po želji.
Priprema:
- U dublju posudu staviti brašno, kašičicu soli i šećer pa promiješati. Direktno u tijesto izmrviti kvasac pa preko sipati čašu mlake vode. Krenuti s miješanjem pa dodati rendane jabuke koje su prethodno pomiješane sa cimetom i vanilin šećerom. Umijesiti tvrđe tijesto jer će jabuke pustiti sok. Ako vam je tijesto rijetko dodati još brašna.
- Kad nadođe, izvaditi tijesto za uštipke na pobrašnjenu radnu kuhinjsku površinu pa ga oklagijom istanjiti. Debljina tijesta je proizvoljna.
- Isjeći tijesto pa ga ostaviti da odstoji na brašnu još 15 minuta. Pržiti u zagrijanom ulju dok obje strane ne porumene. Vaditi na salvetu da upije višak ulja pa prebaciti u zdjelu ili tacnu i posuti prah šećerom.