Uštipci s jabukom i cimetom

po Vaša Kuharica

Sastojci:

600 g brašna,

1 svježi kvasac,

1 kašičica soli,

5 kašika šećera (može i 7),

1 čaša mlake vode,

300 g rendanih jabuka,

2 vanilin šećera,

2 kašike cimeta,

ulje za prženje,

prah šećer za posipanje po želji.

Priprema:

  1. U dublju posudu staviti brašno, kašičicu soli i šećer pa promiješati. Direktno u tijesto izmrviti kvasac pa preko sipati čašu mlake vode. Krenuti s miješanjem pa dodati rendane jabuke koje su prethodno pomiješane sa cimetom i vanilin šećerom. Umijesiti tvrđe tijesto jer će jabuke pustiti sok. Ako vam je tijesto rijetko dodati još brašna.
  2. Kad nadođe, izvaditi tijesto za uštipke na pobrašnjenu radnu kuhinjsku površinu pa ga oklagijom istanjiti. Debljina tijesta je proizvoljna.
  3. Isjeći tijesto pa ga ostaviti da odstoji na brašnu još 15 minuta. Pržiti u zagrijanom ulju dok obje strane ne porumene. Vaditi na salvetu da upije višak ulja pa prebaciti u zdjelu ili tacnu i posuti prah šećerom.

Preporučujemo