Uvijek prija: Goveđi gulaš s mrkvom

po Vasa Kuharica

Hladnije dane teško možemo zamisliti bez pravog jela na kašiku, a jedno od omiljenijih definitivno je gulaš. Specijalitet koji dolazi u mnoštvo varijacija, a rado ga spajamo s palentom, njokima, knedlama ili tjesteninom, mada se ne bi bunili ni kada bi bio poslužen samo s nekoliko kriški pravog domaćeg hljeba.

Sastojci:

1 kg govedine,

6 čehni bijelog luka

2 crvena luka,

3 mrkve

2 lovorova lista

1 dl pasiranog paradajza

2 male kašike crvene paprike

1 kašika kima

1,5 kašika vinskog sirćeta

1 vezica peršuna

vod

so

biber

ulje

Priprema:

1. Luk narežite na sitno, mrkvu na krupnije kriške, a bijeli luk ogulite.

2. Govedinu narežite na kockice.

3. Na ulju propržite luk, dodajte bijeli luk i ostale začine, pustite da se kratko prže pa dodajte meso.

4. Promiješajte i zapecite kratko meso, podlijte vodom i dinstajte 5 minuta.

5. Dodajte pire od paradajza, vinsko sirće i popaprite.

6. Podlijte vodom ako je potrebno, poklopite i pustite gulaš da se kuha na laganoj vatri oko dva sata, povremeno podlijevajte s vodom.

7. Kada je gulaš gotov posipajte ga s grubo nasjeckanim svježim peršinovim listom i servirajte uz palentu, tjesteninu, njoke…

Preporučujemo