Uz ovaj starinski recept napravite ukusan mramorni kolač

po Senan Dervisevic

Ko je za krišku mramornjaka i šoljicu bijele kafe? 

Ako ste raspoloženi za jedan ukusan starinski desert u koji ne ide mnoštvo (skupih) sastojaka, u nastavku pronađite jednostavan recept za mramorni kolač.

Sastojci:

  • 4 jaja 
  • 15 dag maslaca 
  • 15 dag šećera 
  • 30 dag oštrog brašna 
  • pola praška za pecivo 
  • 1 dcl mlijeka 
  • 4 kašikice kakao praha 
  • 2 kašikice ruma 
  • krušne mrvice 
  • malo maslaca za mazanje kalupa 

Priprema:

1. U brašno stavite prašak za pecivo, dobro promiješajte i stavite na stranu. 

Rastopite maslac na laganoj vatri i pustite da se malo ohladi. Odvojite žumanjke od bjelanjaka.

2. Žumanjke i šećer tucite mikserom dvije do tri minute. Zatim u smjesu polako dodajte rashlađeni tekući maslac i miješajte mikserom dok niste sve sjedinili.

3. Postupno dodajte mlijeko u smjesu, ali sada je polagano miješajte običnom drvenom kuhačom ili špatulom.

4. U posebnoj zdjeli istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Metlice za mikser moraju biti čiste i nikako nemojte koristiti neoprane metlice kojima ste tukli žumanjke jer se bjelanjci onda neće pretvoriti u snijeg.

5. U brašno stavite prašak za pecivo i dobro promiješajte. Ako imate kuhinjsko sito, slobodno možete prosijati brašno i prašak.

6. Pomalo i naizmjence u pripremljenu smjesu žumanjaka, šećera, maslaca i mlijeka dodajte brašno i snijeg. Miješajte lagano dok ne potrošite brašno i snijeg.

7. Odvojite trećinu smjese u drugu zdjelu pa u tu trećinu dodajte kakao prah, rum i promiješajte.

8. Kalup po vlastitoj želji namažite maslacem i pospite krušnim mrvicama koje će spriječiti lijepljenje kolača za kalup još učinkovitije od brašna, a stvorit će i finu koricu na kolaču. 

Ako ćete koristiti rebrasti kalup za kuglof, dobro namažite ‘rebra’ tj. nabore.

9. Smjesu u kalup možete stavljati na dva načina. Jednostavniji je da na dno kalupa stavite svijetlu smjesu, na nju izlijete tamnu i zatim viljuškom malo povežete obje smjese. 

Ako želite da kolač vizuelno bude još ljepši, smjese stavljajte u kalup na sljedeći način.

Stavite prvo kašikicu svijetle, pored nje kašikicu tamne i tako naizmjence punite kalup dok niste pokrili dno. Zatim ostatak smjese rasporedite obrnutim slijedom tako što ćete na svijetlu smjesu na dnu kalupa staviti kašikicu tamne, a na tamnu smjesu kašikicu svijetle i tako puniti kalup dok ne potrošite svu smjesu. 

Na kraju uzmite viljušku i povežite smjese tako što ćete viljušku uroniti u nju i micati u obliku broja osam tj. pokretom ruke imitirati način pisanja osmice.

10. Stavite kalup u pećnicu zagrijanu na 180 stepeni Celzijusa i pecite između 30 i 40 minuta. Kolač je gotov kada se odvoji od kalupa i kada svijetli dio poprimi zlatno žutu boju.