Užitak za cijelu porodici: Napravite mekane krofne

po Vasa Kuharica

Krofne su omiljen i rado viđen gost trpezarijskih stolova. Mekane i ukusne, jednostavne su za pripremu i njima u svako doba možete obradovati svoje ukućane.

Sastojci:

20 g kvasca

3 dl mlakog mlijeka

30 g šećera

500 g prosijanog brašna

1/2 kašičice soli

4 žumanca

100 g maslaca

ulje za prženje

marmelada po potrebi

Priprema:

  1. Umijesiti kvasac sa 3 dl mlakog mlijeka, 30 g šećera i kašikom brašna, pokriti i ostaviti na toplom mjestu da nabubri.
  2. U posudu za miješanje prosijati preostalo brašno zajedno sa 1/2 kašičice soli, dodati 4 žumanca, 100 g rastopljenog maslaca, a na kraju i nabubreni kvasac pa zamijesiti tijesto.
  3. Tijesto umijesiti, a zatim ga ostaviti na umjereno toplom mjestu da raste oko sat ili dok ne dostigne dvostruku zapreminu.
  4. Izručiti ga na dasku posutu brašnom i razvući u pravougaonik debljine oko 2 cm. Staviti gomilice marmelade na jednu polovinu tijesta, pa preklopiti drugom polovinom.
  5. Okruglim kalupom vaditi pogačice, ostaviti ih na dasci 15 minuta, a zatim ih spuštati u veću količinu ulja i to s jedne strane poklopljene, a s druge, kad ih okrenemo, otklopljene.
  6. Posuti šećerom u prahu. Također, mogu se praviti i prazne i služiti s marmeladom.

 

Preporučujemo