Krofne su omiljen i rado viđen gost trpezarijskih stolova. Mekane i ukusne, jednostavne su za pripremu i njima u svako doba možete obradovati svoje ukućane.
Sastojci:
20 g kvasca
3 dl mlakog mlijeka
30 g šećera
500 g prosijanog brašna
1/2 kašičice soli
4 žumanca
100 g maslaca
ulje za prženje
marmelada po potrebi
Priprema:
- Umijesiti kvasac sa 3 dl mlakog mlijeka, 30 g šećera i kašikom brašna, pokriti i ostaviti na toplom mjestu da nabubri.
- U posudu za miješanje prosijati preostalo brašno zajedno sa 1/2 kašičice soli, dodati 4 žumanca, 100 g rastopljenog maslaca, a na kraju i nabubreni kvasac pa zamijesiti tijesto.
- Tijesto umijesiti, a zatim ga ostaviti na umjereno toplom mjestu da raste oko sat ili dok ne dostigne dvostruku zapreminu.
- Izručiti ga na dasku posutu brašnom i razvući u pravougaonik debljine oko 2 cm. Staviti gomilice marmelade na jednu polovinu tijesta, pa preklopiti drugom polovinom.
- Okruglim kalupom vaditi pogačice, ostaviti ih na dasci 15 minuta, a zatim ih spuštati u veću količinu ulja i to s jedne strane poklopljene, a s druge, kad ih okrenemo, otklopljene.
- Posuti šećerom u prahu. Također, mogu se praviti i prazne i služiti s marmeladom.