Sastojci:

5 paradajza,

400 g riže,

0,5 l gustog soka od paradajza,

2,5 supe od povrća,

100 g rendanog žutog sira,

3 glavice luka,

5 kašika suncokretovog ulja,

kašika origana,

so

i biber.

 

Priprema:

1.  U kipućoj vodi kuhati cijeli paradajz 10 minuta, nakratko ga potopiti u hladnu vodu kako bi ga lakše ogulili, a zatim izrezatii na četvrtine. Odstraniti sjemenke, pa isjeckati paradajz na sitne kocke i odložiti sa strane.

2. Na zagrijanom ulju u velikoj tavi kratko propržiti sitno isjeckani luk, dodati kockice paradajza i opranu rižu, promiješati i na umjerenoj temperaturi dinstati dok zrna riže ne omekšaju

3. Sipati polovinu soka od paradajza i polovinu supe od povrća, posoliti, pobiberiti i začiniti origanom. Poklopiti, pojačati temperaturu dok ne prokuha, a zatim smanjiti i kuhati dok tečnost ne ispari.

4. Sipati ostatak soka od paradajza i supe i kuhati na umjerenoj temperaturi još 25 minuta uz povremeno miješanje, odnosno dok rižoto ne postane kremast. Umiješati sir i kuhati još 10 minuta. Servirati toplo.