Sastojci:
12 crvenih sušenih paprika,
250 g crvenog luka,
200 g obarene integralne riže,
500 g šampinjona,
so,
biber,
peršunov list,
3 kašike ulja,
250 ml soka od paradajza,
300 g kukuruznog hljeba.
Priprema:
1. Na ulju propržiti isječen crveni luk, dodati nasjeckane šampinjone, začine, rižu i promiješati. Suhe paprike prethodno potopljene u vodi ocijediti, napuniti pripremljenim nadjevom i poredati u vatrostalnu zdjelu.
2. Preliti sokom od paradajza i peći 20-ak minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni. Paprike servirati na tanjir i poslužiti uz kukuruzni hljeb.
3. Termički tretirani proizvodi od paradajza, kao što je sok od paradajza ili paradajz pelat preporučuju se u ishrani zbog toga što ćelijske membrane plodova paradajza pucaju na povišenoj temperaturi pa se likopen iz ćelija lakše oslobađa i organizam ga lakše iskorištava.