Uživajte: Zapečene suhe paprike sa šampinjonima

po Vasa kuharica

Sastojci:

12 crvenih sušenih paprika,

250 g crvenog luka,

200 g obarene integralne riže,

500 g šampinjona,

so,

biber,

peršunov list,

3 kašike ulja,

250 ml soka od paradajza,

300 g kukuruznog hljeba.

Priprema:

1. Na ulju propržiti isječen crveni luk, dodati nasjeckane šampinjone, začine, rižu i promiješati. Suhe paprike prethodno potopljene u vodi ocijediti, napuniti pripremljenim nadjevom i poredati u vatrostalnu zdjelu.

2. Preliti sokom od paradajza i peći 20-ak minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni. Paprike servirati na tanjir i poslužiti uz kukuruzni hljeb.

3. Termički tretirani proizvodi od paradajza, kao što je sok od paradajza ili paradajz pelat preporučuju se u ishrani zbog toga što ćelijske membrane plodova paradajza pucaju na povišenoj temperaturi pa se likopen iz ćelija lakše oslobađa i organizam ga lakše iskorištava.

Preporučujemo