Vanila kup s višnjama: Slatkiš koji će vas oduševiti

po Vasa Kuharica

Osvježavajuća i vesela poslastica kojoj ćete se sigurno obradovati, a nije ga teško pripremiti. Dezert idealan za prezentiranje u čaši, okruglom ili četvrtastom kalupu.

Sastojci:

5 dl mlijeka

1 puding od vanile

500 g višanja bez košpica (svježe ili iz kompota)

1 kašika gustina

6 kašika šećera

2 vanilin šećera

2 dl slatke pavlake

2 kašike ruma

 

Priprema:

  1. U manju šerpu sipati 4 dl mlijeka, dodati 4 kašike šećera i staviti da proključa.
  2. Ostatak mlijeka sjediniti sa praškom za puding od vanile, sipati u ključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi miješajući sve dok se ne zgusne.
  3. Gotov puding ostaviti da se ohladi.
  4. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag, dodati u ohlađen puding i polako promiješati.
  5. U odgovarajućoj posudi sjediniti višnje, šećer, gustin, vanila šećer, rum i sok od limuna.
  6. Kuhati na umjerenoj temperaturi i miješati sve dok se ne dobije kremasta masa.
  7. U šire posude sipati fil od pudinga i ostaviti da se stegne. Zatim nanijeti preliv od višanja i ukrasiti umućenim šlagom.

Preporučujemo