Sastojci: 10 bjelanaca, 250 g šećera, 300 g oraha ili pečenih oguljenih lješnika, 3 kašike brašna, 1 prašak za pecivo. Za fil: 10 žumanaca, 220 g šećera, 3 pudinga od vanilije, 1 kašika gustina, 1 vanilin šećer, 1 l mlijeka, 270 g margarina, 100 g čokolade za kuhanje. Za glazuru: 200 g čokolade, 2 kašike šećera, 2 kašike vode, 50 g maslaca.
Priprema:
1. Umutite bjelanca u čvrst snijeg, dodajte šećer pa mutite dok ne dobijete gustu glatku smjesu.
2. Dodajte brašno pomiješano sa praškom pa na kraju lagano umiješajte mljevene orahe ili lješnike.
3. Smjesu izlijte u pleh veličine 20×30 cm, obložen papirom za pečenje i pecite na 150 stepeni oko 40 minute. Ohlađenu koru prerežite na dva dijela.
4. Od litre mlijeka odvojite malo i umutite šećer, puding, žumanca i gustin.
5. Ostatak mlijeka stavite da se kuha pa kad provri, dodajte smjesu od pudinga i kuvajte par minuta stalno mešajući dok se ne zgusne.
6. U ohlađeni fil umiješajte umućeni margarin. Fil podijelite na dva dijela pa u jedan umiješajte istopljenu čokoladu.
7. Na tacnu stavite koru, preko nje žuti fil pa tamni fil i odozgo drugu koru. Koru prelijte glazurom koju napravite tako što prvo na laganoj vatri otopite šećer s vodom, zatim dodate usitnjenu čokoladu i miješate dok se čokolada ne otopi.
8. Na kraju sklonite sa vatre i dodajte maslac.