Sastojci za fil:
150 ml soja mlijeka,
4 mahune kardamoma,
4 kašike smeđeg šećera,
1 kašika kukuruznog brašna,
250 g crne čokolade (70% kakaa),
1 kašika ekstrakta vanile.
Korica:
250 g pšeničnog brašna,
125 g kristal šećera,
1 kašičica izrendanog đumbira,
125 g margarina od soje.
Priprema:
1. Zagrijte rernu na 180 stepeni. U veću posudu sipajte brašno, kristal šećer i đumbir. Izmješajte sve suhe sastojke, pa dodajte istopljen margarin od soje i dolijte malo hladne vode. Mjesite i od dobijenog teksta napravite lopticu i ostavite je da odstoji oko 30 minuta u frižideru.
2. Zatim razvucite oklagijom tijesto da bude debelo pola cm, stavite na pleh i ostavite da odstoji u frižideru još 30 minuta. Nakon toga izvadite tijesto pa pecite u rerni oko 10 do 15 minuta, dok korica ne dobije zlatnu boju.
3. Za pripremu fila sipajte sojino mlijeko u veću posudu, pa dodajte 200 ml vode, očistite i sipajte kardamom i šećer, pa kuhajte fil na blagoj vatri uz mješanje.
4. Kukuruzno brašno sipajte u manju posudu i prekrijte sa 2,3 kašike toplog fila od sojinog mlijeka. Umješajte tako da se brašno sjedini sa filom, a zatim dobijenu smjesu sipajte u fil i mješajte na blagoj vatri još nekoliko minuta.
5. Kada je fil kuhan, izvadite iz njega sjemenke kardamoma. U veću posudu stavite crnu čokoladu i prekrijte vrućim filom od sojinog mlijeka i sve lijepo umješajte, pa dodajte i ekstrakt vanile i prstohvat morske soli. Ostavite fil da odstoji 5-6 sati. Dodajte ekstrakt vanile i prstohvat morske soli. Dobro umješajte i ostavite da odstoji oko 5 – 6 sati.
6. Na koricu nanesite fil koji je odstojao i poslužite kolač.