Veganska poslastica: Ukusan i zdrav hljeb od banane

po Senan Dervisevic

Bez obzira na to jeste li vegan, vegetarijanac ili gurman u potrazi za zdravim načinom života bez odricanja, zaslužujete desert. 

Sastojci:

9 vrlo zrelih banana

3/4 šoljice javorovog sirupa

1/3 šoljice istopljenog kokosovog ulja

1 šoljica nezašećerenog bademovog mlijeka

1/4 šoljice Chia sjemenki

1 kašika jabučnog octa

1 kašika ekstrakta vanilije

1 šoljica prosenog brašna (možete ga kupiti ili napraviti sami tako da sameljete 1 šalicu prosa u prah)

1 šoljica rižinog brašna (njega također možete kupiti ili napraviti sami kao i proseno brašno)

2 kašike sode bikarbone

1 kašika praška za pecivo

1/2 kašike morske soli

1/2 kašike mljevenog muškatnog oraščića

2 šoljice nezaslađenih kokosovih pahuljica

Priprema: 

Zagrijte pećnicu na 140 do 160ºC. U velikoj zdjeli izgnječite 7 banana u glatku smjesu te u nju umiješajte javorov sirup, kokosovo ulje, bademovo mlijeko, chia sjemenke, jabučni ocat i ekstrakt vanilije. Smjesu ostavite sa strane.

Zatim u drugoj zdjeli pomiješajte proseno i rižino brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, morsku sol i mljeveni muškatni oraščić. Ove “suhe” sastojke pomiješajte sa sadržajem prve zdjele. Na kraju dodajte kokosove pahuljice.

Rasporedite tijesto ravnomjerno po kalupu i zagladite rubove. Gore poslažite narezane kolutiće preostalih banana. Pecite 45 do 55 minuta, dok kašika koju ubodete u sredinu ne bude čista nakon ubadanja. Neka se hljeb malo ohladi prije nego ga izvadite iz kalupa. Ako odmah ne plane, hljeb pokrijte i čuvajte u hladnjaku.