Bez obzira na to jeste li vegan, vegetarijanac ili gurman u potrazi za zdravim načinom života bez odricanja, zaslužujete desert.
Sastojci:
9 vrlo zrelih banana
3/4 šoljice javorovog sirupa
1/3 šoljice istopljenog kokosovog ulja
1 šoljica nezašećerenog bademovog mlijeka
1/4 šoljice Chia sjemenki
1 kašika jabučnog octa
1 kašika ekstrakta vanilije
1 šoljica prosenog brašna (možete ga kupiti ili napraviti sami tako da sameljete 1 šalicu prosa u prah)
1 šoljica rižinog brašna (njega također možete kupiti ili napraviti sami kao i proseno brašno)
2 kašike sode bikarbone
1 kašika praška za pecivo
1/2 kašike morske soli
1/2 kašike mljevenog muškatnog oraščića
2 šoljice nezaslađenih kokosovih pahuljica
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 140 do 160ºC. U velikoj zdjeli izgnječite 7 banana u glatku smjesu te u nju umiješajte javorov sirup, kokosovo ulje, bademovo mlijeko, chia sjemenke, jabučni ocat i ekstrakt vanilije. Smjesu ostavite sa strane.
Zatim u drugoj zdjeli pomiješajte proseno i rižino brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, morsku sol i mljeveni muškatni oraščić. Ove “suhe” sastojke pomiješajte sa sadržajem prve zdjele. Na kraju dodajte kokosove pahuljice.
Rasporedite tijesto ravnomjerno po kalupu i zagladite rubove. Gore poslažite narezane kolutiće preostalih banana. Pecite 45 do 55 minuta, dok kašika koju ubodete u sredinu ne bude čista nakon ubadanja. Neka se hljeb malo ohladi prije nego ga izvadite iz kalupa. Ako odmah ne plane, hljeb pokrijte i čuvajte u hladnjaku.