Veganski kolači: Ukusna čokoladna torta s malinama

po Senan Dervisevic

Neovisno o tome jeste li vegan, vegetarijanac ili gurman u potrazi za zdravim načinom života bez odricanja, zaslužujete desert. 

Sastojci:

veganski margarin za podmazivanje

300 glatkog brašna

50 g kakaa u prahu

1 kašikica praška za pecivo

1 kašikica sode bikarbone

1/2 kašikice soli

300 g granuliranog šećera

375 ml sojinog mlijeka

125 ml repičinog ulja

7 kašika džema od malina bez sjemenki

1 kašik ekstrakta vanilije


Glazura:

40 ml sojinog mlijeka

85 g veganske usitnjene tamne čokolade

60 g šećera za glazuru

1 kašikica javorovog sirupa

svježe maline za ukrašavanje

Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalup za torte podmažite margarinom te prekrijte papirom za pečenje. Pomiješajte brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo i sodu bikarbonu sa soli i šećerom u velikoj zdjeli.

Zatim u srednje velik lonac ulijte sojino mlijeko i dodajte ulje,džem od malina i ekstrakt vanilije. Stavite da se kuha na srednje jakoj vatri i umiješajte “suhe” sastojke. Smjesu prenesite na pripremljeni kalup i pecite u zagrijanoj pećnici 45 minuta. Ostavite tortu da se potpuno ohladi prije nego što je izvadite iz kalupa.

Glazuru pripremite tako da sojino mlijeko u malom loncu kuhate dok ne zavrije. Nakon toga umiješajte čokoladu. Kada se ona otopi, uklonite lonac s vatre i umutite šećer za glazuru i javorov sirup. Pričekajte da se ohladi prije nego je prelijete preko torte. Na kraju je ukrasite svježim malinama.