Neovisno o tome jeste li vegan, vegetarijanac ili gurman u potrazi za zdravim načinom života bez odricanja, zaslužujete desert.
Sastojci:
veganski margarin za podmazivanje
300 glatkog brašna
50 g kakaa u prahu
1 kašikica praška za pecivo
1 kašikica sode bikarbone
1/2 kašikice soli
300 g granuliranog šećera
375 ml sojinog mlijeka
125 ml repičinog ulja
7 kašika džema od malina bez sjemenki
1 kašik ekstrakta vanilije
Glazura:
40 ml sojinog mlijeka
85 g veganske usitnjene tamne čokolade
60 g šećera za glazuru
1 kašikica javorovog sirupa
svježe maline za ukrašavanje
Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalup za torte podmažite margarinom te prekrijte papirom za pečenje. Pomiješajte brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo i sodu bikarbonu sa soli i šećerom u velikoj zdjeli.
Zatim u srednje velik lonac ulijte sojino mlijeko i dodajte ulje,džem od malina i ekstrakt vanilije. Stavite da se kuha na srednje jakoj vatri i umiješajte “suhe” sastojke. Smjesu prenesite na pripremljeni kalup i pecite u zagrijanoj pećnici 45 minuta. Ostavite tortu da se potpuno ohladi prije nego što je izvadite iz kalupa.
Glazuru pripremite tako da sojino mlijeko u malom loncu kuhate dok ne zavrije. Nakon toga umiješajte čokoladu. Kada se ona otopi, uklonite lonac s vatre i umutite šećer za glazuru i javorov sirup. Pričekajte da se ohladi prije nego je prelijete preko torte. Na kraju je ukrasite svježim malinama.