Sastojci za podlogu:

 

250 g suhog keksa.

 

Fil s višnjama:

 

300 ml vode,

200 ml soka od višanja iz kompota,

150 gr griza,

180 gr šećera,

1 teglica očišćenih višanja.

 

Žuta krema:

 

2 pudinga od vanilije,

3 kašike šećera,

750 ml mlijeka,

2 vanilin šećera,

250 g margarina,

200 g šećera u prahu.

 

Dekoracija:

 

250 ml vrhnja za šlag.

 

Priprema:

 

  1. U šerpu uliti vodu i sok od višanja. Kada zavrije, odmaknuti s vatre i dodati griz. Dobro umutiti i vratiti da se skuha nekoliko minuta, uz neprestano miješanje. Dodati višnje i šećer. Sve miješati na laganoj temperaturi 1-2 minute.

 

  1. U kalup posložiti keks. Vruću smjesu s višnjama izliti na keks i poravnati. Staviti na hlađenje.

 

  1. Puding pomiješati sa šećerom i vanilin šećerom u 200 ml mlijeka koje smo odvojili od pripremljenih 750 ml. Ostatak staviti da se kuha. Kada mlijeko prokuha umutiti puding sa šećerom. Kuhati na laganoj vatri i miješati dok se ne zgusne. Staviti na hlađenje.

 

  1. Margarin sobne temperature pjenasto umutiti sa šećerom u prahu pa dodati u ohlađeni puding. Žutu kremu rasporediti preko kreme od višanja. Umutiti vrhnje za šlag i nanijeti na kolač.