Sastojci za podlogu:
250 g suhog keksa.
Fil s višnjama:
300 ml vode,
200 ml soka od višanja iz kompota,
150 gr griza,
180 gr šećera,
1 teglica očišćenih višanja.
Žuta krema:
2 pudinga od vanilije,
3 kašike šećera,
750 ml mlijeka,
2 vanilin šećera,
250 g margarina,
200 g šećera u prahu.
Dekoracija:
250 ml vrhnja za šlag.
Priprema:
- U šerpu uliti vodu i sok od višanja. Kada zavrije, odmaknuti s vatre i dodati griz. Dobro umutiti i vratiti da se skuha nekoliko minuta, uz neprestano miješanje. Dodati višnje i šećer. Sve miješati na laganoj temperaturi 1-2 minute.
- U kalup posložiti keks. Vruću smjesu s višnjama izliti na keks i poravnati. Staviti na hlađenje.
- Puding pomiješati sa šećerom i vanilin šećerom u 200 ml mlijeka koje smo odvojili od pripremljenih 750 ml. Ostatak staviti da se kuha. Kada mlijeko prokuha umutiti puding sa šećerom. Kuhati na laganoj vatri i miješati dok se ne zgusne. Staviti na hlađenje.
- Margarin sobne temperature pjenasto umutiti sa šećerom u prahu pa dodati u ohlađeni puding. Žutu kremu rasporediti preko kreme od višanja. Umutiti vrhnje za šlag i nanijeti na kolač.