Vitello tonnato: Teletina u umaku od tunjevine

po Vasa Kuharica

Ovo klasično italijansko jelo uvjerit će vas kako su kombinacija mesa i ribe zapravo odlična ideja. U ovom slučaju, sljubile su se teletina i tunjevina.

Sastojci:

½ kg telećeg buta

1 mrkva

1 veća stabljika celera

1 luk

grančica ruzmarina

2-3 lista lovora

2-3 klinčića

2 kašike maslinovog ulja

2 čehna bijelog luka

½ l suhog bijelog vina

Za umak od tunjevine:

150 g tunjevine u ulju iz konzerve

10-15 kapara

1 kuhano žumance

1 kašičica senfa

1 kašika balzamičnog sirćete

3-4 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja

4 fileta usoljenih inćuna

voda od kuhanja mesa

Priprema:

  1. U veliku posudu stavite teleći but i svo povrće te začinsko bilje, prstohvat soli, prelijte meso bijelim vinom, a zatim dodajte dosta vode da meso bude skoro skroz pokriveno. Kuhajte na laganoj vatri oko sat i po.
  2. Ostavite meso da se u potpunosti ohladi u juhi. Izvadite ga i spremite u frižider da se dobro ohladi. Juhu od kuhanja mesa nemojte baciti jer će vam trebati za umak od tunjevine.
  3. Za umak, izmiksajte sve sastojke u kremu, dodajte po želji svježe mljevenog crnog bibera te razrijedite umak sa nekoliko kašika juhe u kojoj se kuhalo meso.
  4. Ohlađeno meso narežite na tanke kriške, posložite na tanjir, prelijte umakom od tunjevine i ukrasite sa kaparima. Poslužite hladno.
  5. Vitello tonnato možete čuvati u frižideru u hermetički zatvorenoj posudi 2-3 dana.

 

Preporučujemo