Vrhunska bajramska baklava

po Senan Dervisevic

POTREBNO JE: 500 g. jufke za baklavu, 400 mljevenih oraha, 400 g. Sjeckanih oraha, 250 g putera, pistacije za ukrašavanje baklave.

ZA AGDU, ZALJEV I SIRUP JE POTREBNO: 1 kg. Šećera, 600 ml vode, dvije vrećice vanila šećera, četiri tanko narezane kriškice limuna.

Puter u manjoj šerpici kuhati da dobije tamnožutu boju. Upržen puter ulit u manju zdijelicu i staviti na toplu vodu.

Na listove jufke staviti tepsiju i izrezati je veličine dna tepsije.

Tepsiju premazati puterom, pa redati jufku na jufku do 4 reda, a između svakog lista jufke puterom nakapati. Na četvrti red jufke nanijeti pola mljevenih oraha, zatim redati ponovo jufku i izmedju ubacivati komadiće (odreske jufke) poprskati malo puterom, pa posuti polovinom sjeckanih oraha. Ponavljati postupak da se utrose svi orasi i jufka.

Baklavu dobro rukama pritisnuti, pa premazati puterom. Baklavu izrezati i prekrit backpapirom. Peci na 170°C.