Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Vrijeme je da počnete s pripremama za zimnicu

po Vasa kuharica 09/09/2021
0FacebookTwitterPinterestWhatsapp
356

Pripremimo voće i povrće za dugotrajno skladištenje kako bismo mogli uživati u ljetnjem voću i povrću u našim omiljenim receptima. Neophodno je znati kako sterilizirati tegle i poklopce za konzerviranje kako bismo bili sigurni da ćemo pronaći ukusnu, neiskvarenu hranu kada otvorimo tegle.

 Zagrijte vodu

Šta vam je potrebno za sterilizaciju tegli? Staklene tegle bez poklopaca i prstenova, posuda za ključalu vodu i hvataljka. Operite tegle čistom vodom sa deterdžentom. Čiste tegle stavite u lonac, sa otvorom na gore, tako da voda bude nekoliko centimetara iznad vrhova tegli. Zagrijte vodu do ključanja. Uključite tajmer kada voda počne da ključa.

Prema Američkom Nacionalnom centru za čuvanje hrane u domaćinstvu, na manje od 300 metara nadmorske visine, teglama je potrebno deset minuta u ključaloj vodi. Dodajte minut za svakih dodatnih 300 metara nadmorske visine. Kada se sterilišu, osušite ih jednu pojednu.

Za sterilizaciju tegli u pećnici, stavite ih u rernu na oko 100 stepeni Celzijusa, dvadeset minuta. Da biste sterilizovali tegle u mikrovalnoj pećnici, navlažite tegle i uključite mikrovalnu na visoku temperaturu jedan minut.

Sterilizacija poklopaca

Naravno, nije dovoljno očistiti tegle. Svaki dio tegle za konzerviranje koji dođe u kontakt sa hranom mora biti bez zagađivača, a to uključuje poklopce za konzerviranje i zavrtnje. Nikada ne kuhajte poklopce zajedno sa praznim teglama jer ih možete iskriviti i ispucati, što će spriječiti pravilno zatvaranje i ostaviti vam zagađenu hranu.

Možete koristiti istu toplu vodu koju ste koristili za sterilizaciju tegli kako biste poklopce i prstenove očistili od klica. Pustite da se voda ohladi, a zatim pomoću klješta dodajte prstenove i poklopce u vodu. Pratite iste vremenske smjernice kao i kod tegli, sa potapanjem od najmanje deset minuta i dodatnim minutom za svakih dodatnih 300 metara nadmorske. Po isteku vremena, kliještima uklonite poklopce i prstenove iz vode koja ključa

TegleZimnica

Preporučujemo

Pileća krilca iz rerne

24/02/2023

Pečeni luk

24/02/2023

Begova čorba

04/01/2023

Recept za slasne juneće okruglice

04/01/2023

Kartoffel Kloesse – Prefine okruglice od krompira

28/12/2022

RECEPT: Tagliatele sa tikvom | KUHAJMO ZAJEDNO

21/12/2022

Punjena piletina

21/12/2022

Marinirani ražnjići

20/12/2022

Gurmanski ćevap

20/12/2022

Punjeni pileći batak i zabatak

20/12/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kakao kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA