Pripremimo voće i povrće za dugotrajno skladištenje kako bismo mogli uživati u ljetnjem voću i povrću u našim omiljenim receptima. Neophodno je znati kako sterilizirati tegle i poklopce za konzerviranje kako bismo bili sigurni da ćemo pronaći ukusnu, neiskvarenu hranu kada otvorimo tegle.
Zagrijte vodu
Šta vam je potrebno za sterilizaciju tegli? Staklene tegle bez poklopaca i prstenova, posuda za ključalu vodu i hvataljka. Operite tegle čistom vodom sa deterdžentom. Čiste tegle stavite u lonac, sa otvorom na gore, tako da voda bude nekoliko centimetara iznad vrhova tegli. Zagrijte vodu do ključanja. Uključite tajmer kada voda počne da ključa.
Prema Američkom Nacionalnom centru za čuvanje hrane u domaćinstvu, na manje od 300 metara nadmorske visine, teglama je potrebno deset minuta u ključaloj vodi. Dodajte minut za svakih dodatnih 300 metara nadmorske visine. Kada se sterilišu, osušite ih jednu pojednu.
Za sterilizaciju tegli u pećnici, stavite ih u rernu na oko 100 stepeni Celzijusa, dvadeset minuta. Da biste sterilizovali tegle u mikrovalnoj pećnici, navlažite tegle i uključite mikrovalnu na visoku temperaturu jedan minut.
Sterilizacija poklopaca
Naravno, nije dovoljno očistiti tegle. Svaki dio tegle za konzerviranje koji dođe u kontakt sa hranom mora biti bez zagađivača, a to uključuje poklopce za konzerviranje i zavrtnje. Nikada ne kuhajte poklopce zajedno sa praznim teglama jer ih možete iskriviti i ispucati, što će spriječiti pravilno zatvaranje i ostaviti vam zagađenu hranu.
Možete koristiti istu toplu vodu koju ste koristili za sterilizaciju tegli kako biste poklopce i prstenove očistili od klica. Pustite da se voda ohladi, a zatim pomoću klješta dodajte prstenove i poklopce u vodu. Pratite iste vremenske smjernice kao i kod tegli, sa potapanjem od najmanje deset minuta i dodatnim minutom za svakih dodatnih 300 metara nadmorske. Po isteku vremena, kliještima uklonite poklopce i prstenove iz vode koja ključa