Sastojci za tijesto:

500 g brašna

vrećica instant kvasca

200-250 ml vode

4-5 kašika ulja

Za umak:

300 ml slatkog vrhnja

100 gr sira Edamera

3 kašike limunovog soka

kašika začina

biber

Za nadjev:

250 g tunjevine iz konzerve

100 g luka

50 g crnih maslina

kašika nasjeckanog peršuna

Priprema:

  1. Mješavinu za tijesto izmiješajte s instant kvascem pa postepeno dolijevajući mlaku vodu i ulje umijesite tijesto.
  2. Tjesto ostavite stajati na toplom mjestu 15 minuta.
  3. U međuvremenu pripremite umak. Slatko vrhnje zavrijte, dodajte naribani sir, začin, biber i limunov sok pa kuhajte na laganoj vatri 1-2 minute, a zatim malo ohladite.
  4. Tijesto razvaljajte i stavite na nauljeni lim.
  5. Po tijestu rasporedite pripremljeni umak, tunjevinu, luk narezan na kolutiće i masline.
  6. Pizzu pecite u rerni zagrijanoj na 220 stepeni C 15 minuta. Pečenu pizzu pospite peršunom.