Sastojci:
20 g kvasca,
1/2 kašičice šećera,
1/2 kašičice brašna,
100 ml toplog mlijeka.
Tijesto:
150 g margarina ili maslaca,
3 kašike šećera, 2 žumanca,
1 vanilin šećer,
400 g brašna,
1/2 kašičice soli.
Za fil:
500 g smrznute aronije,
450 g šećera,
1 pakovanje cimet šećera,
1 bjelance.
Priprema:
1. Pomiješati sve sastojke za kvasac i ostaviti 5-10 minuta da naraste. Umutiti margarin i šećer. Dodati vanilin šećer, žumance i kvasac. Sipati brašno u koje ste stavili so i umijesiti tijesto, pa ostaviti 30 minuta da stoji.
2. U međuvremenu, šećer i smrznutu aroniju staviti u šerpu na 10 minuta da voće ispusti vodu, a potom od smjese skuhati džem. Kad je džem skuhan, bobice odvojiti od umaka. Umak koji je ostao može poslužiti za prelijevanje palačinki ili sladoleda.
3. Tijesto razviti i filovati bobicama aronije. Posuti smjesom od bjelanca koje ste umutili s cimet šećerom i urolati u štrudlu. Staviti u podmazani pleh i ostaviti da raste 30 minuta. Kolač peći oko pola sata. Ohlađene štrudle posuti šećerom u prahu, izrezati i poslužiti.