Sastojci:

20 g kvasca,

1/2 kašičice šećera,

1/2 kašičice brašna,

100 ml toplog mlijeka.

Tijesto:

150 g margarina ili maslaca,

3 kašike šećera, 2 žumanca,

1 vanilin šećer,

400 g brašna,

1/2 kašičice soli.

Za fil:

500 g smrznute aronije,

450 g šećera,

1 pakovanje cimet šećera,

1 bjelance.

Priprema:

1. Pomiješati sve sastojke za kvasac i ostaviti 5-10 minuta da naraste. Umutiti margarin i šećer. Dodati vanilin šećer, žumance i kvasac. Sipati brašno u koje ste stavili so i umijesiti tijesto, pa ostaviti 30 minuta da stoji.

2. U međuvremenu, šećer i smrznutu aroniju staviti u šerpu na 10 minuta da voće ispusti vodu, a potom od smjese skuhati džem. Kad je džem skuhan, bobice odvojiti od umaka. Umak koji je ostao može poslužiti za prelijevanje palačinki ili sladoleda.

3. Tijesto razviti i filovati bobicama aronije. Posuti smjesom od bjelanca koje ste umutili s cimet šećerom i urolati u štrudlu. Staviti u podmazani pleh i ostaviti da raste 30 minuta. Kolač peći oko pola sata. Ohlađene štrudle posuti šećerom u prahu, izrezati i poslužiti.