Za desert odaberite tulumbe

po Vasa kuharica

Sastojci za tulumbe:

500 ml vode,

500 g mekog brašna,

100 ml ulja.

Sirup:

800 ml vode,

1 kg kristal šećera,

1/2 limuna ( može i ne mora ).

Priprema:

1. Prvo se pravi sirup koji mora biti hladan. Staviti vodu i šećer na vatru i kad provri kuhvati 5 minuta da se dobije fini ljepljivi sirup. Izmaći, dodati limun ako dodajete i ostaviti da se ohladi.
Sirup se može staviti u frižider do korištenja.

2. Ulje i vodu pomešati i staviti da provri. Kada provri, smanjiti vatru i dodati brašno pa masu ukuhati. Miješati sve dok se brašno je sjediniti s uljem i vodom i ne dobije se miješanjem tijesto.

3. Ostaviti da se ohladi pa kad bude mlako, malo rukom premijesiti. Dobit će se fina lopta tvrđeg testa. Zatim dodavati jedno po jedno jaje i mutiti.

3. U širu posudu istresti 1 l ulja i zagrijati da bude mlako. Napuniti špricu za tulumbe masom za tulumbe i staviti zvijezda nastavak sa širokim kracima i istiskati u mlako ulje. Sjeći prstom ili makazama.

4. Pečene tulumbe, a pečene su kad su zlatno žute boje, vaditi u prethodno pripremljen sirup. Ulje za pečenje skloniti da se hladi 10 – 15 minuta, a tulumbe u sirupu držati 2 – 3 minute pa vaditi.
Tulumbe okolo moraju biti hrskave a iznutra mekane i sočne.

 

Preporučujemo