Prepoznatljivo jelo sjevernog dijela Italije, osso bucco u bukvalnom prevodu znači šuplja kost, a odnosi se na šniclu mesa poprečno rezane koljenice, tako da u sredini ostaje kost, koja nakon pripreme bude šuplja.
Sastojci:
1 teleća koljenica izrezana poprečno na šnicle debljine 2-3 centimetra
2 mrkve
malo korijena celera
3 glavice luka
3 čehna bijelog luka
1 mala konzerva paradajz pelata
200 ml kvalitetnog crnog vina
maslinovo ulje
majčina dušica
ruzmarin
lovor
malo listića celera
so
biber
malo brašna
500 ml temeljca
Priprema:
- Na maslinovom ulju propržite sa obje strane komade teleće koljenice koju ste prethodno posolili i pobiberili, te uvaljali u brašno.
- Pržene koljenice izvadite na tanjir i ostavite sa strane.
- Na preostalo ulje stavite da se dinsta isjeckani luk, malo posolite, te nakon nekoliko minuta dodajte očišćenu i isjeckanu mrkvu i korijen celera.
- Kada se mrkva i celer kratko prodinstaju, dodajte rukom zgnječene pelate.
- Promiješajte i pustite da se zagrijava dok ne proključa.
- Potom dodajte vino, ruzmarin, majčinu dušicu, lovorov list. Kada ova smjesa pelata i začina prokuha dodajte teleće koljenice, prelijte temeljcem i sve skupa kuhajte oko 90 minuta.
- Gotov osso bucco pospite sitno isjeckanim listovima celera. Poslužite uz rizi-bizi.