Za ljubitelje italijanske kuhinje: Osso bucco

po Vasa Kuharica

Prepoznatljivo jelo sjevernog dijela Italije, osso bucco u bukvalnom prevodu znači šuplja kost, a odnosi se na šniclu mesa poprečno rezane koljenice, tako da u sredini ostaje kost, koja nakon pripreme bude šuplja.

Sastojci:

1 teleća koljenica izrezana poprečno na šnicle debljine 2-3 centimetra

2 mrkve

malo korijena celera

3 glavice luka

3 čehna bijelog luka

1 mala konzerva paradajz pelata

200 ml kvalitetnog crnog vina

maslinovo ulje

majčina dušica

ruzmarin

lovor

malo listića celera

so

biber

malo brašna

500 ml temeljca

Priprema:

  1. Na maslinovom ulju propržite sa obje strane komade teleće koljenice koju ste prethodno posolili i pobiberili, te uvaljali u brašno.
  2. Pržene koljenice izvadite na tanjir i ostavite sa strane.
  3. Na preostalo ulje stavite da se dinsta isjeckani luk, malo posolite, te nakon nekoliko minuta dodajte očišćenu i isjeckanu mrkvu i korijen celera.
  4. Kada se mrkva i celer kratko prodinstaju, dodajte rukom zgnječene pelate.
  5. Promiješajte i pustite da se zagrijava dok ne proključa.
  6. Potom dodajte vino, ruzmarin, majčinu dušicu, lovorov list. Kada ova smjesa pelata i začina prokuha dodajte teleće koljenice, prelijte temeljcem i sve skupa kuhajte oko 90 minuta.
  7. Gotov osso bucco pospite sitno isjeckanim listovima celera. Poslužite uz rizi-bizi.

Preporučujemo