Za potpun užitak u mesu: Juneći odresci s limunom

po Vasa Kuharica

Odresci pripremljeni na ovaj jednostavan način su fini obrok koji će zadovoljiti i najprofinjenija nepca, naravno pod uvjetom da se pripreme na dobar način.

Sastojci:

400 g junećih odrezaka

1/4 šolje brašna

40 g putera

1 kašika maslinovog ulja

1 čehno bijelog luka

3/4 šolje suhog bijelog vina

3 kašike soka limuna

2 kašike kapara

so, biber

 

Priprema:

  1. Juneće odreske lagano istanjite čekićem za meso. Brašno, so i biber pomiješajte. Odreske provucite kroz smjesu.
  2. Pecite ih na vreloj mješavini putera i maslinovog ulja, na srednje jakoj vatri 4-5 minuta sa svake strane. Izvadite iz tave i odložite.
  3. Bijeli luk lagano pržiti na istoj masnoći oko minutu. Vino i limun dodajte, promiješajte i lagano kuhajte 5 minuta dok se količina tekućine ne smanji, a umak postane malo gušći. Dodajte kapare i promiješajte, a odreske vratiti u tavu, poklopite i dinstajte na laganoj vatri 4 minute.

 

Preporučujemo