Sastojci:
šolja riže,
3 male glavice brokolija,
tikvica srednje veličine,
2 čehna bijelog luk,
glavica crnog luka,
dvije kašike ulja,
200 g sitnog sira,
šolja mlijeka,
so,
biber.
Priprema:
- Izblanširajte brokoli kratko u proključaloj vodi, procjedite i ostavite da se ohladi. Tikvice očistite i izrendajte.
- U tavu prodinstajte sitno isjeckani bijeli luk na vrelom ulju, ali na umjerenoj temperaturi, kako ne bi zagorio, pa dodajte pirinač i tikvice. Mješajte, zatim nalijte dvije šolje vrele vode, promješajte i kuhajte i dalje na umjerenoj temperaturi, sve dok voda ne ispari.
- Isjecite brokoli na sitne komade i stavite ih u veću posudu, zatim sipajte rižu i tikvice iz tave. Promješajte i dodajte sir, mlijeko, sitno isjeckan crni luk, so i biber.
- Sipajte smjesu u pleh za pečenje i pecite je na 200 stepeni, u prethodno zagrijanoj rerni do pola sata. Isjecite je na kockice, kao pitu.