Za ručak napravite pitu sa tikvicama i brokolijem

po Vasa kuharica

Sastojci:

šolja riže,

3 male glavice brokolija,

tikvica srednje veličine,

2 čehna bijelog luk,

glavica crnog luka,

dvije kašike ulja,

200 g sitnog sira,

šolja mlijeka,

so,

biber.

Priprema:

  1. Izblanširajte brokoli kratko u proključaloj vodi, procjedite i ostavite da se ohladi. Tikvice očistite i izrendajte.
  2. U tavu prodinstajte sitno isjeckani bijeli luk na vrelom ulju, ali na umjerenoj temperaturi, kako ne bi zagorio, pa dodajte pirinač i tikvice. Mješajte, zatim nalijte dvije šolje vrele vode, promješajte i kuhajte i dalje na umjerenoj temperaturi, sve dok voda ne ispari.
  3. Isjecite brokoli na sitne komade i stavite ih u veću posudu, zatim sipajte rižu i tikvice iz tave. Promješajte i dodajte sir, mlijeko, sitno isjeckan crni luk, so i biber.
  4. Sipajte smjesu u pleh za pečenje i pecite je na 200 stepeni, u prethodno zagrijanoj rerni do pola sata. Isjecite je na kockice, kao pitu.

Preporučujemo