Za skidanje kilograma: Krem supa od pečenog povrća

po Vasa Kuharica

Topla supa je oduvijek bila sinonim za hranu koja nas tješi, krijepi, liječi i nerijetko nas podsjeća na domaću atmosferu i vrijeme koje provodimo u krugu porodice. To naravno vrijedi za svaku supu, no krem supe su još posebnije.

Sastojci:

1 veći batat (slatki krompir, oko 300 g)

1/2 butternut tikve srednje veličine

2 velike mrkve ili 5-6 manjih

1 crveni luk

2 čehna bijelog luka

2 kašike maslinovog ulja

2 kašike aceto balsamica

so, kajenska paprika

svježi ili sušeni bosiljak i timijan

400 ml povrtnog ili mesnog temeljca

400 ml vode

Dodaci (po želji):

parmezan

bučino ulje

bučine i suncokretove sjemenke

orasi

slatko vrhnje…

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 200 stepeni.
  2. Pomiješajte ulje, sirće, kašičicu soli, 1/4 kašičice kajenske paprike, 1 kašičicu svježeg timijana (1/2 suhog) i 1 kašičicu svježeg sjeckanog bosiljka (1/2 suhog).
  3. Povrće ogulite i narežite na komade veličine cca 2×2 cm ili manje. Luk narežite na osmine, a bijeli luk samo ogulite. Mrkvu narežite na štapiće jer se ona najduže peče.
  4. Povrće pomiješajte i dobro izmiješajte s pripremljenim uljem, zatim presipajte u tepsiju i pecite oko 25-30 min tj. dok ne omekša i malo potamni.
  5. Pečeno povrće prebacite u zdjelu, zalijte vodom i temeljcem i prokuhajte. Zatim usitnite u blenderu ili štapnim mikserom, po potrebi dodatno začinite solju, biberom ili svježim začinskim biljem i kuhajte 10 minuta uz lagano krčkanje. Ako nemate temeljac, može ići i voda.
  6. Poslužite pokapano s nekoliko kapi bučinog ulja, posipano parmezanom, sjemenkama, sjeckanim orasima i sl. – po želji.

Preporučujemo